Performing Biography-The stand up way / Σειρά εργαστηρίων με την Λία Χαράκη
Η μέθοδος “Performing Biography – The stand up way” δημιουργήθηκε και διδάσκεται από τη Λία Χαράκη σε μορφή τριών αυτοτελή εργαστηρίων. Στα εργαστήρια οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να εξασκηθούν σε πρακτικές παραστατικών τεχνών υπό τη μορφή σύντομων παραστάσεων, σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Τα εργαστήρια επικεντρώνονται στο πώς η αυτοβιογραφία και οι προσωπικές ιστορίες μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικές πηγές υλικού για τη σκηνή.
Εμπνευσμένο μερικώς από τις αρχές της stand-up comedy και από τη μέθοδο της Λίας “LifeMap”, τα εργαστήρια επικεντρώνονται στο πώς η αυτοαναφορικότητα, ο αυτοσαρκασμός και οι βιωματικές πληροφορίες γίνονται σχετικές στους άλλους, γεφυρώνοντας το υποκειμενικό με το αντικειμενικό και το προσωπικό με το συλλογικό.
Στο συνολό τους, τα εργαστήρια “Performing Biography” είναι μία βαθιά εξερεύνηση στο πώς η προσωπικές ιστορίες και οι εμπειρίες του ατόμου μπορούν να μετατραπούν σε εργαλεία που συνδέουν τους performer με το κοινό μέσω της ενσυναίσθησης, τηςευθραυστότητας και του χιούμορ.
Η δομή των εργαστηρίων
Το εργαστήριο αποτελείται από τρία μέρη. Το κάθε μέρος διαρκεί τρεις μέρες (Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή) και επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη θεματική. Οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετέχουν σε ένα, δύο ή στο σύνολο των τριών εργαστηρίων καθώς το κάθε μέρος είναι αυτοτελές αλλά μπορεί να λειτουργήσει και ως συνέχεια του προηγούμενου. Ωστόσο, η συμμετοχή στο πρώτο εισαγωγικό εργαστήριο βοηθά τους συμμετέχοντες στο να παρακολουθήσουν τα επόμενα.
Σε ποιους απευθύνονται
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε άτομα που ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο και επιθυμούν να εξερευνήσουν το σώμα και την φωνή ως εκφραστικά και δημιουργικά εργαλεία σε μορφή σύντομων ανεπίσημων performances εντός της ομάδας. Υπάρχουν 10 διαθέσιμες θέσεις σε κάθε εργαστήριο και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Γιατί να παρακολουθήσετε τα εργαστήρια:
– Εάν είστε ερασιτέχνης παραστατικών τεχνών, θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση στη σκηνή, θα εξοικειωθείτε με το κινησιολογικό σώμα και τη φωνή και θα εξασκηθείτε στην ενσωμάτωση καταστάσεων και συναισθημάτων.
-Εάν κάνετε ομιλίες μπροστά σε κοινό, θα αποκτήσετε εμπειρία και αυτοπεποίθηση με ακροατήριο μέσα από χρήσιμα εργαλεία σχετικά με σωματικές συμπεριφορές, τεχνικές άρθρωσης και την ενσωμάτωση του χιούμορ.
-Αν είστε δάσκαλος είτε εργάζεστε με παιδιά είτε με ενήλικες, θα εμπλουτίσετε τη διδακτική σας πρακτική με δημιουργικές ασκήσεις σε σχέση με τη σωματικότητα, τη φωνή, τη συνεργασία, την αυτοπεποίθηση, την ατομική και την ομαδική εργασία.
-Εάν είστε επαγγελματίας καλλιτέχνης παραστατικών τεχνών, θα εμβαθύνετε σε τεχνικές αυτοσχεδιασμού εν ώρα παράστασης, θα λάβετε πληροφορίες πως να αντιμετωπίσετε απροσδόκητες στιγμές και πιθανόν να εμπνευστείτε αρκετά ώστε να ξεκινήσετε μια νέα δημιουργική διαδικασία για τη δημιουργία ενός σόλο ή ομαδικού έργου.
-Εάν ασκείτε ένα επάγγελμα επικοινωνίας θα αποκτήσετε αμεσότητα και ροή στον λόγο και την επικοινωνία, θα μάθετε νέους τρόπους καλλιέργειας εμπιστοσύνης, συνεργασίας και ενδυνάμωσης του ατόμου αλλά και της ομάδας.
Μέρος Α΄: The Life Map
11-13 Μαρτίου
Παρασκευή 18:30-21:30, Σάββατο 14.00-20.00 & Κυριακή 9:00-14:00
Αυτό είναι ένα εισαγωγικό εργαστήριο στο οποίο οι συμμετέχοντες μοιράζονται ιστορίες με τη χρήση του “Life map” σαν πηγή έμπνευσης του παραστατικού υλικού. Επίσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την χρήση του μικροφώνου και της παρουσίασης μπροστά σε κοινό (τους άλλους συμμετέχοντες). Το πρώτο εργαστήριο είναι επίσης εισαγωγικό για την εξοικείωση με την κίνηση, τη φωνή και την ενσωμάτωση καταστάσεων και εμπειριών. Το εισαγωγικό εργαστήριο συνιστάται ανεπιφύλακτα καθώς θα είναι ευκολότερο για τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν το δεύτερο και τρίτο μέρος.
Μέρος Β’: Σώμα – Κείμενο- Χαρακτήρας
8-10 Απριλίου στη Στέγη Χορού Λεμεσού
Παρασκευή 18:30-21:30, Σάββατο & Κυριακή 11:00-17:00
Το δεύτερο εργαστήριο εμβαθύνει στα μέσα που χρησιμοποιούνται για να ειπωθεί μία ιστορία, όπως η σωματικότητα, το κείμενο και ο ρυθμός και πώς αυτά τα μέσα χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν χαρακτήρες και καταστάσεις. Με την συμβολή προσωπικών αναφορών, εικόνων και καταστάσεων, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να διοχετεύουν και να οδηγούν την ενέργεια τους με σκοπό να επικοινωνήσουν μία συγκεκριμένη αφήγηση.
Μέρος Γ’: Η σχέση θεατή και performer
13-15 Μαίου στη Στέγη Χορού Λεμεσού
Παρασκευή 18:30-21:30, Σάββατο & Κυριακή 11:00-17:00
To τελευταίο εργαστήριο ερευνά τους διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας ανάμεσα στους performer και τον θεατή αλλά και τη σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ τους. Θα εξερευνηθούν οι πιθανότητες που ανοίγονται με την εξερεύνηση της εγγύτητας, της συμπεριφοράς, του περιβάλλοντος αλλά και της προβολής. Στο τελευταίο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν ένα σόλο σε περιορισμένο κοινό το οποίο θα επιλεγεί από την ομάδα.
Κόστος:
Ένα εργαστήριο: 150 ευρώ
Δύο εργαστήρια: 250 ευρώ
Τρία εργαστήρια: 300 ευρώ
Σε περίπτωση ακύρωσης (από μέρος του συμμετέχοντα) 10 μέρες τουλάχιστον πριν το εργαστήριο, θα σας επιστραφεί το 50% του κόστους. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν πραγματοποιείται επιστροφή χρημάτων. Σε περίπτωση ακύρωσης από μέρους των διοργανωτών θα επιστραφεί το συνολικό ποσό.
Τρόπος δήλωσης συμμετοχής:
Στείλτε email στο info@liaharaki.com αναφέροντας σε ποιο εργαστήριο θα θέλατε να συμμετάσχετε και γιατί και θα σας αποσταλούν περισσότερες πληροφορίες.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.liaharaki.com | 25340618 | FB: Dance House Lemesos | IG: dancehouselemesos