Λεμεσού είναι μια συνέπεια της ταχείας ανάπτυξης του σύγχρονου χορού και του περφορμανς τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο και ιδιαίτερα στην πόλη της Λεμεσού.

Ήταν ο πρώτος χώρος στην Κύπρο εξ ολοκλήρου αφιερωμένος στην υποστήριξη, προώθηση και ανάπτυξη του επαγγελματικού σύγχρονου χορού στην Κύπρο.

Το όραμα, τη δημιουργία και την οργάνωση είχαν 5 ομάδες χορού από την Λεμεσό με ένα κοινό όραμα για τη δημιουργία μιας δομής που θα επέτρεπε την τέχνη του χορού να εξελιχτεί στο νησί καθώς επίσης να λειτουργήσει ως πύλη διεθνών συνεργασιών και ανταλλαγών. Το όραμά των ομάδων ήταν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που θα τους επέτρεπε να είναι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες, αλλά και που θα υποστήριζε τις υπόλοιπες ομάδες της Κοινότητας του χορού μέσω πολυάριθμων προγραμμάτων.

Η πρωτοβουλία για τον χώρο άρχισε το 2005 από τη χορογράφο Λία Χαράκη, όταν κάλεσε τις τότε ενεργές ομάδες Χορού της Λεμεσού, να ενωθούν και να μοιραστούν ένα χώρο για τις πρόβες τους. Σταδιακά ο χώρος μετατράπηκε στη Στέγη Χορού Λεμεσού.

Η Στέγη άνοιξε επίσημα την 1η Οκτωβρίου του 2007. Οι ομάδες χορού και οι χορογράφοι ιδρυτές της Στέγης Χορού Λεμεσού είναι: Χοροθέατρο Ομάδα πέντε (Χλόη Μελίδου, Ρούλα Κλεοβούλου), εν δράσει (Εύη Δημητρίου, Έμιλυ Παπαλοΐζου), Ομάδα Interact (Νατάσσα Γεωργίου), Solipsism (Άννα Χαραλάμπους), .pelma.lia haraki (Λία Χαράκη).

Η Σ.Σ.Χ.Λ. στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο και είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λεμεσού. Η απόφαση να στεγαστεί σε ένα τέτιοι κτίριο στοχεύει στη συμβολή της αναβάθμισης της πλατείας Ηρώων, μια προοπτική που εντάσσεται στις προσπάθειες του Δήμου Λεμεσού κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Το κτήριο χτίστηκε το 1919 από τον κ. Νέμιτσα και ήταν η κατοικία της οικογένειας Ζ. Σταματίου (ένα από τα τρία ιδρυτικά μέλη της εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας). Μεταξύ 1971-1978 χρησιμοποιήθηκε ως μια ιδιωτική λέσχη και στη συνέχεια ως Μέγαρο πριν από την τρέχουσα χρήση της.