sexpectations_newsletter_header

6o Διεθνές φεστιβάλ χορού και περφόρμανς  της Στέγης Χορού Λεμεσού
20-27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Επιμέλεια Λία Χαράκη

Μέγας Χορηγός

Ministry-of-Education_01

Χορηγοί

when-Aerowaves-supports-usPrint

Dimos Lemesou2

Λογότυπο ΤΕΠΑΚ και ΤΚΤ

 

Χορηγός επικοινωνίας

city on line (1)

 

Υποστηρικτής

ABSOLUT_Logo_ClearspaceIncluded_NovaBlue_RGB

Για το SEXPECTATIONS

Ένα σώμα στη σκηνή είναι ένα σώμα εκτεθειμένο! Απαλλαγμένο από ενοχές λειτουργεί ως πρότυπο μεγάλων ιδεών.

Η ερωτική πλευρά του ανθρώπου έχει βρεθεί στο έλεος της εμπορικοποίησης με τρόπους που τη συνδέουν με έννοιες όπως η ενοχή, η ντροπή και ο εξευτελισμός. Χρειάζεται δύναμη και θάρρος να αποστασιοποιηθεί κάποιος από τέτοιες ιδέες και να δεχτεί την ερωτική του ταυτότητα.

Στο SEXPECTATIONS προσκάλεσα έργα που θυμίζουν ότι είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να είμαστε ερωτικοί, ρομαντικοί, ενίοτε προκλητικοί και επιτέλους να δεχτούμε ότι είμαστε εκ φύσεως όμορφοι. Αλλά τι είδους προσδοκίες θα έχει το κοινό από ένα φεστιβάλ που η θεματική του είναι γύρω από το ερωτικό σώμα, όταν ένα τέτοιο θέμα είναι συνδεδεμένο με κοινότοπες αναφορές; Μήπως είναι προσδοκίες παρόμοιες μ’ αυτές της ερωτικής συνεύρεσης, από τη στιγμή που η ερωτική πράξη είναι και αυτή συνδεδεμένη με το περφόρμανς; ή μήπως είναι προσδοκίες που έχουν να κάνουν με το τι δεν κάναμε και ευελπιστούμε να δούμε άλλους να κάνουν; που είναι άλλωστε και η σημαντικότερη πτυχή ενός θεατή, αυτή του νομιμοποιημένου ηδονοβλεψία.

Το SEXPECTATIONS συμπεριλαμβάνει έργα που ασχολούνται με το ερωτικό σώμα στη σκηνή ως εναλλακτικές προτάσεις απ’ αυτές που προτείνει η πορνογραφική βιομηχανία. Επίσης σχολιάζει και υπογραμμίζει θέματα που αφορούν τις πολλαπλές εκφάνσεις της σεξουαλικής ταυτότητας, την ικανότητα της να προτείνει ρόλους, να δημιουργεί φαντασιώσεις, να εφευρίσκει στάσεις-τάσεις που συσχετίζονται με τον έρωτα. Επιπλέον έργα που δίνουν την ευκαιρία στους θεατές να έρθουν αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις, τα πρέπει και τα μη που επιβάλλει η σωματική επαφή και τελικά να θυμηθούν την ουσιαστικότερη ανάγκη όλων των ανθρώπων, την επικοινωνία!

Ένα σώμα στη σκηνή είναι ένα σώμα σ-εκ(σ)τεθειμένο

Σε ένα ευελπιστώ, υποψιασμένο κοινό

Λία Χαράκη (Καλλιτεχνική Διευθύντρια για το φετινό φεστιβάλ)

 

Για το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ OPEN HOUSE ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΧΟΡΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ

Χορογράφοι από την Κύπρο και το εξωτερικό, συμμετέχουν στο Open House Festival, που διεξάγεται στη Στέγη Σύγχρονου Χορού αλλά και σε άλλα θέατρα της Λεμεσού από το 2010. Το φεστιβάλ έχει μέχρι σήμερα προσκαλέσει πολύ σημαντικές μορφές του Σύγχρονου Χορού, γνωρίζοντάς τις στους φίλους του χορού αλλά και στην χορευτική κοινότητα της Κύπρου, στήνοντας έτσι γέφυρες ανάμεσα σε Κύπριους και διεθνείς δημιουργούς. Μεταξύ άλλων έχουν παρουσιάσει δουλειές τους μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής όπως Meg Steward, Yasmeen Godder, Chris Harring, Alessandro Sciaroni, Giulio D’Anna, Γιάννης Μανταφούνης, Stephanie Cumming, Wendy Houston και άλλοι.

Φέτος το φεστιβάλ θα διαρκέσει μία εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί σε 5 θέατρα της πόλης και θα φιλοξενήσει συνολικά 22 καλλιτέχνες με μία μικρή ομάδα οργάνωσης και 8 εθελοντών. Το φεστιβάλ στηρίζεται σε ένα μεγάλο μέρος από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ενώ άλλοι χορηγοί είναι ο Δήμος Λεμεσού, το Ευρωπαϊκό δίκτυο Aerowaves και το ΤΕΠΑΚ (Τμήμα Καλών Τεχνών). Χορηγός επικοινωνίας είναι το City Free Press και υποστηρικτής η Absolute.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους χορηγούς μας για την εκτίμηση τους προς τη δουλειάς μας και την υποστήριξη τους προς της τέχνη γενικότερα. Επίσης να ευχαριστήσουμε τους πολύ σκληρά εργαζόμενους εθελοντές που με την αγάπη τους αγκάλιασαν το φεστιβάλ και το βοήθησαν να πραγματοποιηθεί.

Τέλος, το κοινό του φεστιβάλ που κάθε χρόνο μεγαλώνει και με την παρουσία και ενέργεια του υποστηρίζει αυτό τον σημαντικό θεσμό.